utorak, 02. septembar 2014

Aktuelno

Rad po Suzukijevoj metodi daje vješte male violiniste

Djeca mogu učiti svirati na nekom instrumentu i prije nego krenu u školu, već od treće godine života. To je filozofija Suzukijeve metode...

x
Deborah Block
Djeca mogu učiti svirati na nekom instrumentu i prije nego krenu u školu, već od treće godine života. To je filozofija Suzukijeve metode – prirodan način učenja glazbe, kroz igru, oponašanjem, po sluhu, ne po notama. Deborah Block je posjetila jedno takvo mjesto u Alexandriji, u Virginiji, gdje mališani uče svirati na violini.

Petogodišnja Hannah Mei Steury počela je svirati na violini prije dva mjeseca. Njena učiteljica Stephanie Flack kaže da je pjesmica “Twinkle, Twinkle Little Star” prva koju djeca nauče svirati.

“Vrlo jednostavna melodija, lako ju je upamtiti i svirati po sluhu. Potom uče kako pravilno držati violinu i gudalo. Polako i postupno učimo ih tim elementima.”

Majka Hannah Mei, Judy Steury, zadivljena je napretkom svoje kćerke. “Fantastično... vidim da to voli, jer pjevuši i u autu.”

I Stephanie Flack je kao dijete učila po Suzukijevoj metodi pa je to ne iznenađuje. “Naša ih metoda uči svaku pjesmicu od početka.”

Njezina kćerka Shannon svira naprednije, teže stvari. Kaže da voli klasičnu glazbu. “U klasičnoj možete mijenjati stvari, svirati kako vi hoćete. Ja obično malo mijenjam tempo i glasnost.”

Učenje sviranja po Suzukiju metoda je stara više od 50 godina. Razvio ju je japanski violinist Shinichi Suzuki koji je vjerovao da svako dijete može naučiti svirati na violini; metoda je kasnije bila prilagođena i za druge glazbene instrumente.

Rhonda Cole je bila jedna od prvih u Sjedinjenim Državama koja je počela podučavati po Suzukijevoj metodi, prije 40 godina. Danas obučava violiniste da budu Suzuki instruktori, ali rad s djecom, kaže ona, istinski inspirira.  “Senzitivniji su na glazbene zvukove.”

Postupno, djeca uče i note i sviraju složeniji glazbeni materijal. Divya Kumaran kaže da je ovo njoj otvorilo cijeli jedan novi svijet. “Kad naučite jednu pjesmu i dobro je odsvirate, to vam daje vrlo dobar osjećaj.”

Suzuki metoda motivira djecu da sviraju zajedno, da razvijaju osjećaj kolektiva, umjesto da u njima razvija natjecateljski karakter.

Od roditelja, čak i kad nemaju glazbenog znanja, očekuje se da pružaju podršku djetetu, da ga ohrabruju. Metoda je “roditeljski intenzivna.”

Kathy Adams je sa svojim sinom Jaredom svaki dan dok vježba. “Naučila sam cijeniti ono sto slušam, naučila sam istinski slušati glazbu. Jared je sjajan primjer. Ima fantastično uho za violinu.”

Jared uzbuđeno priča kako je nedavno dobio autogram od Joshue Bella, jednog od vrhunskih svjetskih violinista. “Mislim da je on apsolutno fenomenalan. Prišao sam mu, nisam siguran jesam li uopće prvo pozdravio... ali to je bio super doživljaj.”

Nakon devet godina podučavanja po Suzukiju, Stephanie Flack još uvijek bude uzbuđena kad vidi napredak svojih studenata. “Njihova ljubav za muziku, vidjeti kako u njoj uživaju, za mene je najveća nagrada.”
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Studio Washington

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Studio Washingtoni
X
01.09.2014
Polusatni TV program Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

NAJNOVIJE

Video Pred početak summita lidera NATO saveza u Walesu

Lideri 28 zemalja NATO saveza okupljaju se po prvi put nakon dvije godine, sutra, u Walesu, s dnevnim redom koji je dramatično drugačiji od onoga koji su imali na svom zadnjem sastanku
Više

Video Od maslačka do automobilske gume

Zamjenu za osjetljiv kaučukovac, naučnici nalaze u - maslačku.
Više

"Umjetnost svugdje" - čak i na neočekivanim mjestima

Ovog mjeseca su javna mjesta u gradovima širom Amerike bila pretvorena u galerije na otvorenom. Slike najpoznatijih umjetničkih djela su se mogle vidjeti na ogromnim reklamnim panelima, te autobuskim i stanicama podzemne željeznice.
Više

Ukrajina: Ni nakon Minska ništa novo

Žestoki sukobi ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista se nastavljaju, unatoč ocjena i saglasnosti predsjednika Rusije i Ukrajine da borbe treba okončati.
Više

Video Tajne kretanja jata vode ka kontroli grupa robota na istom zadatku

Na koji način jata ptica, plove riba, ili krda antilopa iznenada promijene smjer kretanja tako da svaka jedinka promijeni svoje gibanje u skladu sa onima oko nje, naizgled svi u isto vrijeme?
Više

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

 
Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.