srijeda, 23. juli 2014

Aktuelno

Rad po Suzukijevoj metodi daje vješte male violiniste

Djeca mogu učiti svirati na nekom instrumentu i prije nego krenu u školu, već od treće godine života. To je filozofija Suzukijeve metode...

x
Deborah Block
Djeca mogu učiti svirati na nekom instrumentu i prije nego krenu u školu, već od treće godine života. To je filozofija Suzukijeve metode – prirodan način učenja glazbe, kroz igru, oponašanjem, po sluhu, ne po notama. Deborah Block je posjetila jedno takvo mjesto u Alexandriji, u Virginiji, gdje mališani uče svirati na violini.

Petogodišnja Hannah Mei Steury počela je svirati na violini prije dva mjeseca. Njena učiteljica Stephanie Flack kaže da je pjesmica “Twinkle, Twinkle Little Star” prva koju djeca nauče svirati.

“Vrlo jednostavna melodija, lako ju je upamtiti i svirati po sluhu. Potom uče kako pravilno držati violinu i gudalo. Polako i postupno učimo ih tim elementima.”

Majka Hannah Mei, Judy Steury, zadivljena je napretkom svoje kćerke. “Fantastično... vidim da to voli, jer pjevuši i u autu.”

I Stephanie Flack je kao dijete učila po Suzukijevoj metodi pa je to ne iznenađuje. “Naša ih metoda uči svaku pjesmicu od početka.”

Njezina kćerka Shannon svira naprednije, teže stvari. Kaže da voli klasičnu glazbu. “U klasičnoj možete mijenjati stvari, svirati kako vi hoćete. Ja obično malo mijenjam tempo i glasnost.”

Učenje sviranja po Suzukiju metoda je stara više od 50 godina. Razvio ju je japanski violinist Shinichi Suzuki koji je vjerovao da svako dijete može naučiti svirati na violini; metoda je kasnije bila prilagođena i za druge glazbene instrumente.

Rhonda Cole je bila jedna od prvih u Sjedinjenim Državama koja je počela podučavati po Suzukijevoj metodi, prije 40 godina. Danas obučava violiniste da budu Suzuki instruktori, ali rad s djecom, kaže ona, istinski inspirira.  “Senzitivniji su na glazbene zvukove.”

Postupno, djeca uče i note i sviraju složeniji glazbeni materijal. Divya Kumaran kaže da je ovo njoj otvorilo cijeli jedan novi svijet. “Kad naučite jednu pjesmu i dobro je odsvirate, to vam daje vrlo dobar osjećaj.”

Suzuki metoda motivira djecu da sviraju zajedno, da razvijaju osjećaj kolektiva, umjesto da u njima razvija natjecateljski karakter.

Od roditelja, čak i kad nemaju glazbenog znanja, očekuje se da pružaju podršku djetetu, da ga ohrabruju. Metoda je “roditeljski intenzivna.”

Kathy Adams je sa svojim sinom Jaredom svaki dan dok vježba. “Naučila sam cijeniti ono sto slušam, naučila sam istinski slušati glazbu. Jared je sjajan primjer. Ima fantastično uho za violinu.”

Jared uzbuđeno priča kako je nedavno dobio autogram od Joshue Bella, jednog od vrhunskih svjetskih violinista. “Mislim da je on apsolutno fenomenalan. Prišao sam mu, nisam siguran jesam li uopće prvo pozdravio... ali to je bio super doživljaj.”

Nakon devet godina podučavanja po Suzukiju, Stephanie Flack još uvijek bude uzbuđena kad vidi napredak svojih studenata. “Njihova ljubav za muziku, vidjeti kako u njoj uživaju, za mene je najveća nagrada.”
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Studio Washington

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Studio Washingtoni
X
21.07.2014
Polusatni TV program Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

NAJNOVIJE

Kerry na Bliskom Istoku u potrazi za primirjem

Više od 600 Palestinaca je ubijeno otkako je počeo sukob a najveći procenat ubijenih su civili - medju njima mnogo žena i djece.U posljednjim izraelskom bombardovanju je pogodjeno pet džamija u Gazi kao i kuća bivšeg lidera oružanog krila Hamasa.
Više

Video SAD: Ilegalni useljenici mole i vjeruju da se i čuda dešavaju

Nakon mjesec dana pritvora muž Lucy Castro je pušten iz pritvora i čeka na proces kojim će biti riješen njegov usljenički status. Lucy Castro vjeruje da molitve upućene svetom Toribiu pomažu.
Više

Nastavljeno krvoproliće u Gazi

Američki predsjednik Barack Obama kaže da najnovija mirovna inicijativa UN-a i Amerike mora za cilj imati zaustavljanje borbi i ubijanja civila.
Više

Obama: Najmanje što Rusija sada može učiniti je da omogući pristup medjunarodnim istražiteljima

Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk je ponudio da se kompletna istraga na mjestu obaranja aviona preda sada Holandiji. Yatsenyuk je ujedno rekao da je ovim činom Rusija sada prešla na mračnu stranu medjunarodne zajednice.
Više

Video Obama: Dokazi ukazuju na to da je raketa zemlja-zrak ispaljena s područja pod kontrolom separatista

OSCE već poslao na teren 30 promatrača, rekavši da su im separatističke snage koje kontroliraju područje gdje se nalaze ostaci aviona, obezbijedile siguran prolaz.
Više

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

 
Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.