srijeda, 27. avgust 2014

Aktuelno

Rad po Suzukijevoj metodi daje vješte male violiniste

Djeca mogu učiti svirati na nekom instrumentu i prije nego krenu u školu, već od treće godine života. To je filozofija Suzukijeve metode...

x
Deborah Block
Djeca mogu učiti svirati na nekom instrumentu i prije nego krenu u školu, već od treće godine života. To je filozofija Suzukijeve metode – prirodan način učenja glazbe, kroz igru, oponašanjem, po sluhu, ne po notama. Deborah Block je posjetila jedno takvo mjesto u Alexandriji, u Virginiji, gdje mališani uče svirati na violini.

Petogodišnja Hannah Mei Steury počela je svirati na violini prije dva mjeseca. Njena učiteljica Stephanie Flack kaže da je pjesmica “Twinkle, Twinkle Little Star” prva koju djeca nauče svirati.

“Vrlo jednostavna melodija, lako ju je upamtiti i svirati po sluhu. Potom uče kako pravilno držati violinu i gudalo. Polako i postupno učimo ih tim elementima.”

Majka Hannah Mei, Judy Steury, zadivljena je napretkom svoje kćerke. “Fantastično... vidim da to voli, jer pjevuši i u autu.”

I Stephanie Flack je kao dijete učila po Suzukijevoj metodi pa je to ne iznenađuje. “Naša ih metoda uči svaku pjesmicu od početka.”

Njezina kćerka Shannon svira naprednije, teže stvari. Kaže da voli klasičnu glazbu. “U klasičnoj možete mijenjati stvari, svirati kako vi hoćete. Ja obično malo mijenjam tempo i glasnost.”

Učenje sviranja po Suzukiju metoda je stara više od 50 godina. Razvio ju je japanski violinist Shinichi Suzuki koji je vjerovao da svako dijete može naučiti svirati na violini; metoda je kasnije bila prilagođena i za druge glazbene instrumente.

Rhonda Cole je bila jedna od prvih u Sjedinjenim Državama koja je počela podučavati po Suzukijevoj metodi, prije 40 godina. Danas obučava violiniste da budu Suzuki instruktori, ali rad s djecom, kaže ona, istinski inspirira.  “Senzitivniji su na glazbene zvukove.”

Postupno, djeca uče i note i sviraju složeniji glazbeni materijal. Divya Kumaran kaže da je ovo njoj otvorilo cijeli jedan novi svijet. “Kad naučite jednu pjesmu i dobro je odsvirate, to vam daje vrlo dobar osjećaj.”

Suzuki metoda motivira djecu da sviraju zajedno, da razvijaju osjećaj kolektiva, umjesto da u njima razvija natjecateljski karakter.

Od roditelja, čak i kad nemaju glazbenog znanja, očekuje se da pružaju podršku djetetu, da ga ohrabruju. Metoda je “roditeljski intenzivna.”

Kathy Adams je sa svojim sinom Jaredom svaki dan dok vježba. “Naučila sam cijeniti ono sto slušam, naučila sam istinski slušati glazbu. Jared je sjajan primjer. Ima fantastično uho za violinu.”

Jared uzbuđeno priča kako je nedavno dobio autogram od Joshue Bella, jednog od vrhunskih svjetskih violinista. “Mislim da je on apsolutno fenomenalan. Prišao sam mu, nisam siguran jesam li uopće prvo pozdravio... ali to je bio super doživljaj.”

Nakon devet godina podučavanja po Suzukiju, Stephanie Flack još uvijek bude uzbuđena kad vidi napredak svojih studenata. “Njihova ljubav za muziku, vidjeti kako u njoj uživaju, za mene je najveća nagrada.”
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Studio Washington

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Studio Washingtoni
X
26.08.2014
Polusatni TV program Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

NAJNOVIJE

Video U Tuzli obilježena 24. godišnjica najveće rudarske nesreće u bivšoj Jugoslaviji

U jami "Dobrnja-jug" 1990. je poginulo 180 rudara, a preživio samo jedan.
Više

Video SAD: Zračnim udarima i na militante ISIS-a u Siriji?!

Analitičari procjenjuju da će predsjednik Obama analizirati opcije šireg američkog vojnog angažamana protiv militanata Islamske države Irak i Sirija u narednih nekoliko dana.
Više

Video Ruski zakon protiv profanosti - fer regulacija, ili sredstvo za kažnjavanje nepoželjnih?

Na zakon se gleda kao na konzervativan pokret kojim se treba uputiti ruska omladina ka više nacionalističkoj kulturi, u odnosu na liberalni Zapad.
Više

Video Iz video igara u medicinsku dijagnostiku

Kada bi vam video igra mogla spasiti život? Onda kada rezultira novom medicinskom dijagnostičkom metodom koja pruža detaljan pogled u tijelo pacijenta, pomažući tako kirurzima da mnogo pouzdanije planiraju i izvedu komplicirane operacije.
Više

Video Turska pruža sigurno utočište iračkim Yazidima, izbjeglim pred nasiljem ISIL-a

Mnogi od izbjeglih Yazida još uvijek ne znaju što se dogodilo s drugim članovima njihovih obitelji, koji su bili zahvaćeni brutalnim napadom ekstremista ISIS-a.
Više

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

 
Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.